Hét festival dat de verspillingsvrije
toekomst deelt en viert!

Welkom bij het No waste foodfestival Weesp2024-09-29T16:43:26+00:00

13.00-20.00 uur

Fort Ossenmarkt

Weesp

Ontdek de smaak van duurzaamheid zonder afval!

Op ons No Waste foodfestival leer je hoe lekker en duurzaam eten kan zijn. Naast inspirerende workshops en de mogelijkheid om duurzame producten te scoren, kun je ook aanschuiven bij ons unieke No Waste diner.

  • Wanneer: vanaf 13.00 uur, het diner is van 18:00 tot 20:00 uur
  • Waar: Fort Ossenmarkt, Weesp
  • Prijs: Diner gratis, drankjes tegen betaling

Het programma

Van 13:00 tot 17:00 uur kun je genieten van diverse activiteiten.

Doorlopend

Eet een exoot*

Lena Wabeke laat je kennis maken met de Amerikaanse rivierkreeft, een onwelkome gast in het nederlandse zoetwaterleven. Je hebt ze vast wel eens zien liggen, platgereden of leeg gepikt door een vogel. Maar wist je dat je er hele lekkere bitterballen van kan maken? Kom ze proeven! *Invasieve exoten zijn planten of dieren (in het bijzonder bij de rivierkreeften) die naar Nederland zijn gekomen – vaak door het handelen van de mens – en hier de biodiversiteit bedreigen en aantasten. De Goede Vangst biedt een oplossing voor het rivierkreeftenprobleem door ze in een product te verwaarden.

De Ruilnis

Heb je potjes over? Of een zuurdesemstarter? Een kombucha moeder? Weggooien is zonde, kom ruilen! Zet neer wat je over hebt en neem mee waar je wat mee kan. Ruilen zonder te huilen! Alleen neerzetten of alleen meenemen mag natuurlijk ook.

De wondere wereld van thee

Maksym Planeta neemt je mee in de wereld van thee met vier verschillende theesoorten en laat zien hoe een beetje aandacht voor het water, de temperatuur en de zetmethodes bijzondere smaken kan opleveren.

Ronald volgt zijn passie en jij kunt meegenieten!

Zomers de beste aardbeien van volle grond en verder allemaal smaakvolle groenten uit de polder van Nederhorst door Pluktuinderij Aardbei en zo gerund door Ronald Roosenboom.

Workshops

Vanaf 13:00 zijn er workshops, sommige duren maar 10 minuten en voor andere hebben we wat meer tijd nodig. Deze agenda is onder voorbehoud; op het festival zelf communiceren we de definitieve tijden:

Koken met restjes (13:30 uur)

Doordeweeks trek je het groentevak open en je ziet wat restjes liggen. Hoe maak je daar een fijne maaltijd van?Timoti Jongsma helpt je aan ideeën via praktische voorbeelden.

Fermenteren kan je leren (14:00 uur)

Onder leiding van Henriëtte Beckers (geeft bij de Kreatieve Groep Weesp elke dinsdag les) maak je kennis met fermenteren. Je hoeft niets mee te nemen en je gaat naar huis met kerstomaatjes in een weckpot die over een weekje klaar zijn! Ondertussen leer je de basisprincipes en praktische ervaring

Zuurkool maken (15:00 uur)

Het koolseizoen komt er weer aan! Hoe maak je zuurkool? Een praktische instructie die je helpt met het maken van je eigen zuurkool, zo lekkerder dan de kant-en-klaar uit de supermarkt!

Drogen van voedsel (15:30 uur)

De was drogen kan iedereen, maar hoe droog je veilig voedsel en wat doe je er vervolgens mee?Demonstratie van droger van Peter Berkhout van de Kookgroep Weesp.

Zwarte knoflook (16:00 uur)

Leer hoe je zelf zwarte knoflook maakt!

De No Waste proeverij vanaf 18:oo uur

Geniet van een heerlijke proeverij bereid door topchef Timoti Jongsma van De Nieuwe Winkel (geroemd als het beste groentenrestaurant ter wereld!) en van pop-up restaurant KIEM, samen met talentvolle vrijwilligers van de BuurtBuik en de Kookgroep Weesp. Alle gerechten worden gemaakt met 100% herbruikbare ingrediënten die we in augustus hebben verzameld en geconserveerd.

Proef de creativiteit van onze chefs die diverse fermentatie- en conserveringsttechnieken hebben toegepast om de ingrediënten vers te houden. Verwacht gerechten als gefermenteerde winterwortel, tempeh van quinoa, kimchi van boksoi en gegratineerde uiensoep.

Live muziek door de getalenteerde Weesper componist, gitarist en fluitist Christaan de Jong zorgt voor een ontspannen sfeer.

Waarom een No waste foodfestival?

Omdat voedselverspilling een groot probleem is en we samen iets kunnen veranderen. Door te koken met restjes, te delen en te genieten, laten we zien dat duurzaamheid ook heel leuk kan zijn! Doe mee met ons No waste foodfestival en steun de Kookgroep en BuurtBuik Weesp. Samen zorgen we voor een voedselverspillingvrij Weesp en een sterkere buurtgemeenschap.

No waste foodfestival is een intiatief van Kookgroep Weesp en BuurtBuik Weesp.

Go to Top