Bij de allereerste Buurtbuik bijeenkomst kreeg de kookgroep twee zakken quinoa van 20 kilo.

Dat is in de loop van de tijd gebruikt maar er was nog over; en dus werd het tijd voor een experiment: tempeh er van maken.

Dat doe je door een tempeh-starter toe te voegen, dit is een neutraal wit poeder dat online te koop is.

We kookten de Quinoa net gaar, ongeveer 8 minuten, lieten hem afkoelen tot net onder de 40 graden en voegden toen de starter toe (enten):

Na het mengen wordt het verspreid over doeken die op platen liggen die de oven in kunnen

Zodra dat mooi glad is afgewerkt kan het mooi worden toegedekt

En dan zijn ze klaar voor de oven;

 

Op 90% vochtigheid en 30 graden kunnen ze nu zo’n 24 tot 30 uur in de oven blijven.

De koji bacterie (dat is het bestanddeel in de tempeh starter dat het echte werk doet) gaat groeien en zorgt er voor dat het geheel stevig wordt en voorzien wordt van een lichte donslaag.

Na 30 uur kan het de vriezer in om het proces te stoppen, je hebt dan tempeh die je kan snijden en kan verwerken in een breed scala van gerechten.

Tempeh wordt normaalgesproken gemaakt van sojabonen, maar je kan ook allerlei andere peulvruchten en granen gebruiken, deze quinoa is daar een voorbeeld van.