Er gaat niets boven zelfgemaakte zuurkool! Moeilijk is het niet. Gewoon gesneden kool met zout zes weken laten staan. 

Zuurkool is gefermenteerde kool. Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groenten, fruit en dergelijke. Dat gecontroleerd laten rotten gebeurt met behulp van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten die doorgaans al in het product aanwezig zijn. Bovendien verandert en verbetert fermenteren vaak de smaak, textuur en verteerbaarheid van groenten en creëert het bovendien een enorme bron van gezonde levende bacteriën.

Zuurkool bevat veel vitamine C, dit in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten. Tijdens bootreizen vroeger werd scheurbuik voorkomen door zuurkool te eten. Dit is ontdekt door de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook. Zuurkool bevat ook vitamine B en ijzer. 

Ingrediënten

  • 1 spitskool of witte kool
  • (grof) zeezout (géén jozo, daar zit jodium in dat vertraagt het fermentatie proces)
  • 5 stuks peperkorrels
  • 3 stuks jeneverbes
  • 3 bladeren laurier

 

Materialen:

Keuken machine met fijne schaaf of een mandoline

Glazen pot van 1 ½  liter of meer.

Gewicht zoals een steen of een diepvrieszakje gevuld met water.

Bereidingswijze

Zorg ervoor dat je schoon werkt, dat geeft minder zorgen.

  • Haal de buitenste bladeren los en bewaar 2 à 3 stuks.  
  • De kool in vieren delen en het hart eruit snijden.
  • Snijd de spitskool fijn op de snijmachine of mandoline.
  • Doe de kool in een grote kom en vermeng met het zout (10 gram voor 500 gram kool)
  • Laat vijf minuten rusten.
  • Kneed de kool met je handen zodat de sappen vrijkomen.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Doe de kool, beetje bij beetje in een grote glazen pot en duw telkens stevig aan met de je vuist of een stamper zodat het vocht los komt.
  • Het is belangrijk dat de kool helemaal onder het vocht staat. Er mag geen zuurstof bij kunnen anders mislukt het fermentatieproces.
  • Leg nu de bladeren spitskool die je bewaard hebt bovenop en zet dit onderdruk met een zware passende steen of een diepvrieszakje gevuld met water.
  • Dek de pot af met een keukenhanddoek, maar sluit hem niet want bij het fermenteren ontstaan gassen die moeten kunnen ontsnappen.
  • Zet de pot weg op kamertemperatuur (zeker niet in de koelkast, dan stopt het fermentatieproces)
  • Na 6 weken heb je een heerlijke zachte zuurkool, maar je kunt het zelfs tot twaalf maanden bewaren.
  • Belangrijk dat de pot op een donkere plek staat,
  • Komt er nou toch schimmel bovenop dan kun je dit gemakkelijk met een theezeefje verwijderen.
  • De melkzuurbacteriën zorgen ervoor dat alles zuur wordt maar ook dat er geen plaats is voor andere bacteriën.

Even opstoven met roomboter erg lekker.

Op tijd mee beginnen dan is het klaar voor de winter!

Vind je de smaak goed? Zet de zuurkool dan in de koelkast of kelder om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.

Succes, eet smakelijk.