Ik geef graag toe dat fermenteren echt iets is voor de liefhebbers. Zelf heb ik het nog niet zo lang geleden ontdekt en ik heb me er met enthousiasme in verdiept.
Iedereen zou het eens moeten proberen. Het is gewoon leuk en spannend om het fermentatieproces te volgen.
HYGIËNE IS BELANGRIJK
Fermenteren is niets anders dan een gecontroleerd rottingsproces. Maar we willen enkel dat de goede bacteriën dit doen, daarom is het noodzakelijk om altijd hygiënisch te werken en de potten die je gebruikt, eerst goed uit te wassen. Zet ze in de vaatwasser of was en spoel ze goed met de hand.
Voordat je gaat fermenteren kun je de schone potten ook 10 minuten in de oven op 120° zetten.
Het Nederlandse Voedingscentrum beschouwt het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen als veilig.
Ingrediënten
- 500 g kleine trostomaatjes
- 2 sjalotten
- 2 knoflookteentjes
- 1 bosje koriander
- limoensap
- 6 g (= 1 theelepel) fleur de sel (géén gewoon keukenzout gebruiken!)
een grote glazen pot, goed gewassen
een kleine glazen pot, goed gewassen
een plastic zakje, bijvoorbeeld een diepvrieszakje
Bereidingswijze
- Snijd de trostomaatjes in kwarten en versnipper de sjalotten, de knoflook en de koriander.
- Doe alles in een kom, giet er wat limoensap over en voeg de fleur de sel toe.
- Ga dan eerst je handen goed wassen, want nu begint het leuke deel: kneed alles goed met je handen tot de groenten hun vocht afgeven. Dit duurt 3 tot 5 minuten.
- Doe het mengsel dan in de glazen pot. Wellicht is hij niet eens tot de helft gevuld, maar dat is juist de bedoeling.
- Maak een vuist en duw de tomaatjes goed aan zodat er geen luchtbellen meer in zitten.
- Stop het plastic zakje in de pot en vul het met water. Op die manier kan er geen lucht bij de tomaten; dat is wat je een ‘waterslot’ zou kunnen noemen.
- Leg een paar handdoeken over de pot en zet hem weg op kamertemperatuur.
- Na 3 dagen is je fermentatie klaar.
- Breng nu de inhoud over naar een kleinere pot, die je tot bovenaan vult zodat er weinig lucht bij kan. Sluit de pot hermetisch af met een deksel. Bewaar de pot vanaf dat moment wel in de ijskast. Dan stopt het fermentatieproces en blijft de inhoud (afgesloten) zeker een paar maanden goed. Het resultaat is een licht zurig sausje, maar met een heerlijke smaak.