Eten weggooien doet mij altijd een beetje pijn. Uienschillen, wortelschillen, een restje bleekselderij, groen van de bloemkool, een venkelknol die bruin is geworden, het afsnijdsel prei e.d., alles zit bomvol smaak. Zolang het niet bedorven is, kun je het gebruiken voor een bouillon. Als je niet vega kookt, kun je ook de botten en de graten die overblijven gebruiken.
Elke zondag (of elke andere willekeurige dag van de week) even de groentela opentrekken om te kijken wat er rijp is voor de soeppan werkt goed. Maar verder is het een kwestie van plannen. De ene groente leent zich beter voor een bouillon dan de andere, maar in principe kun je van alles wel wat maken.
Laat je inspireren door restjes, schillen en afsnijdsels.
Pro tip: leg een plastic zak in de vriezer waar je de restjes in verzameld, als die vol is maak je een bouillon!
Ingrediënten
- 200 tot 500 gram van alles wat je maar hebt liggen
- 2 liter water
Bereiding
- Doe alles in een grote pan met het water
- Laat het ongeveer 3 uur pruttelen
- Giet alles door een zeef
Je kunt de bouillon meteen gebruiken, maar je kunt hem ook inkoken (reduceren) tot ongeveer 100 ml. Ik reduceer vaak de bouillon en vries hem dan in; ik doe dat in een ijsblokjesvorm. Zo heb ik voor allerlei gerechten al een heerlijke bouillon klaarliggen.